Aκολουθήστε μας

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου μιλά στο «ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ» για το Ζάππειο

Πριν λίγες ημέρες παραβρέθηκα στο Ζάππειο ως υποψήφια βουλευτής στην Α ´Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και προσκεκλημένη του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος πραγματοποίησε εκεί την επίσημη τελετή έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να παρουσιάσει κανείς τις ιδέες του ΕΛΚ σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης από την Αθήνα, την πατρίδα της δημοκρατίας και επέλεξε ο χώρος αυτός να είναι το Ζάππειο.

Γιατί επέλεξε το Ζάππειο Μέγαρο;

Γιατί αδιαμφησήτητα το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης της Αθήνας και της χώρας ολόκληρης, μοναδικό στολίδι, δημιούργημα ομορφιάς, σπουδαίας αρμονίας, τέχνης και φυσικού κάλλους και βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας.
Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο πέρασμα του χρόνου, ενώ είναι συνδεδεμένο με σπουδαία γεγονότα, εκθέσεις, συνέδρια, επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων.

Τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μια «αθέατη» γυναίκα, γυναίκα των έργων και όχι των λόγων και της προβολής, η οποία συνδέεται με το Ζάππειο και με το σπουδαίο έργο που επιτελεί, η οποία, ενώ οι διοικήσεις του Ζαππείου εναλάσσονται, γιατί ορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, εκείνη παραμένει …

Αυτή η γυναίκα είναι η δικηγόρος Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου.

IMG_8121

Κυρία Χατζηαθανασιάδου σας καλωσορίζουμε στο Νεοδημοκράτη, σας συγχαίρουμε για τη μακρά και πετυχημένη αλλά συγχρόνως σεμνή πορεία σας στο Ζάππειο.
Θα θέλαμε να μας αναπτύξετε το έργο, το ρόλο και τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου, στον οποίο διατελείτε πρόεδρος.
Πως ασχοληθήκατε με το Ζάππειο;

Κυρία Λουκέρη πρωτίστως θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην Α ´Αθηνών και ελπίζω σύντομα με την νέα σας ιδιότητα της βουλευτή να έχουμε πολλές ευκαιρίες να συζητούμε για τα δρώμενα και την ιστορία του Ζαππείου.

Εκ μέρους των Φίλων του Ζαππείου σας ευχαριστούμε για την συνδρομή σας και για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε για το Ζάππειο, για το σύλλογο μας, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει την αιτία για τους αναγνώστες σας ώστε να ενδιαφερθούν και να εντρυφήσουν στην ιστορία του Ζαππείου και των εθνικών μας ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνο Ζάππα.

.JPG

Ιδιαίτερα με λυπεί το γεγονός ότι ´Ελληνες πολίτες αγνοούν τις πτυχές της ιστορίας του Ζαππείου και μάλιστα έχω ακούσει να λένε και το τραγικότερο ότι το Ζάππειο Μέγαρο υπήρξε η οικία του Ζάππα την οποία δώρισε στο έθνος….

Κυρία Λουκέρη η δική μου σχέση ζωής με το Ζάππειο ξεκίνησε το 2004 όταν διορίσθηκα μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων από τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα.

Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων είναι το νομικό πρόσωπο που σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Ευαγγέλη Ζάππα και τον νόμο διοικεί και διαχειρίζεται την κληροδοτηθείσα περιουσία του Ευαγγέλη Ζάππα.

Η ενασχόλησή μου εκείνη, ήταν το έναυσμα να αγαπήσω το Ζάππειο, με τους κήπους του, να γνωρίσω σε βάθος την ιστορία των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα και του Ζαππείου Μεγάρου.

IMG_8112

Η επιθυμία του διαθέτη ήταν το Ζάππειο να είναι ανοικτό και να ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το αγαπάμε όπως αγαπάμε το σπίτι μας για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ανέπαφο στο χρόνο.
Συναισθανόμενοι την ανάγκη αυτή και με κίνητρο την αγάπη μας για το Ζάππειο, αλλά και για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των σπουδαίων αυτών ευεργετών, ευγνωμονώντας τους για τον πνεύμονα ζωής που μας κληροδότησαν, ιδρύσαμε το σύλλογο Φίλων του Ζαππείου, ώστε να προσπελάσουμε τις ανασταλτικές πολλές φορές συνθήκες και στενωπούς που δημιουργεί o κρατικός μηχανισμός για να αυτοπροφυλαχθεί.

image

Γιατί όπου η κρατική μέριμνα δεν επαρκεί πρέπει η κοινωνία των πολιτών να λαμβάνει δράση. Ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου λοιπόν είναι ανοιχτός στην κοινωνία των πολιτών, στην τοπική κοινωνία για αποτελεσματικότερη δράση, εκεί όπου υπάρχει διάθεση συμμετοχής, ενδιαφέρον, συνείδηση κοινωνικής ευθύνης, αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον.

Ποιά ήταν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου;

Ιδρυτικά μέλη υπήρξαν επιφανείς προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Ενδεικτικά αναφέρω την τότε υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον τ. υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, τους απογόνους των Ζαππαίων, αείμνηστους Μαίρη Ζάππα, Γεώργιο Μπαμίχα, τον επ. πρ. Αρείου Πάγου Σ. Ματθία, τον τ.πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ιωάννης Δομάγερ, τον αρχιτέκτωνα Νίκο Ρουσέα, αλλά και στενούς συνεργάτες από τότε έως σημερα όπως ο τ. αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, γεν.διευθυντής της εφημερίδος Εστίας, Ελευθέριος Σκιαδάς, με τον οποίο συμπορευόμαστε στο Δ.Σ. του Συλλόγου από την ίδρυσή του, τον απόγονο του Ευαγγέλη Ζάππα, Ηλία Λιάπη, ο οποίος διατελεί γραμματέας του Συλλόγου, τον Ιωάννη Ζώη τ. πρ. της Πανειπηρωτικής, ο οποίος διατελεί αντιπρόεδρος του Συλλόγου. και πολλοί άλλοι.

συνθέτης Δημήτρης Αράπης

Ποιοί είναι οι σκοποί του Συλλόγου;

Σκοπούς του έχει την ενεργό συνδρομή στο έργο της Επιτροπής Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων, την προβολή της Ζαππείου περιοχής, τη διατήρηση μνήμης κ την ανάδειξη της λαμπρής προσωπικότητας των Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα.

Μιλήστε μας για κάποιες από τις εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώσατε στο Ζάππειο.

Συνοπτικά θέλω να αναφέρω κάποιες από τις δράσεις μας για τις οποίες αισθανόμαστε περήφανοι.

Αντικαταστήσαμε τα παγκάκια του Ζαππείου Κήπου, με δωρεές μελών και συμπολιτών μας.

Δωρίσαμε πλήθος φυτών και δένδρων.

Προέβημεν σε έκδοση σημειωματαρίου συνοδευόμενο από πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Ζαππείου Μεγάρου και των εθνικών μας ευεργετών, Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα, με εικαστικές ζωγραφικές παρεμβάσεις.

Οργάνωσαμε επισκέψεις σχολείων, δίδοντας στους μαθητές ενημερωτικό υλικό για το Ζάππειο και την ιστορία του, τον Ευαγγέλη και Κωνσταντίνο Ζάππα. Τα παιδιά με τη βοήθεια των γεωπόνων φύτευσαν στους κήπους του Ζαππείου τριανταφυλλιές, θάμνους, λουλούδια εποχιακά.

δενδροφύτευση στους κήπους του Ζαππείου

Συνδιοργάνωσαμε με την ΕΛΕΠΑΠ μια μεγάλη εκδήλωση, όπου παρευρέθησαν πάνω από 3.000 άτομα, με θέμα την αναβίωση της παλιάς Αθήνας και του Ζαππείου, με ξεναγήσεις στους χώρους της Ζαππείου περιοχής, με μαθήματα γεωπονικής και φύτευσης.

Φέραμε τους σπουδαιότερους Έλληνες σύγχρονους ζωγράφους, Φασιανό, Τανιμανίδη, Σάμιο κ.α. για να ζωγραφίσουν με τα παιδιά το Ζάππειο και την ιστορία του.

Οργάνωσαμε εκδήλωση μνήμης για τα 120 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Ζάππα με τη συμμετοχή 1000 ατόμων, το συνθέτη Δημήτρη Αράπη, τα μπαλέτα Μπολσόι.
Οργάνωσαμε δύο φορές στην Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, κονσέρτο με την Καμεράτα και την Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Φωταγώγησαμε στο μπλε χρώμα του διαβήτη το Ζάππειο Μέγαρο, μαζί με άλλα 400 κτήρια στον κόσμο.

Οργανώσαμε ημέρα μνήμης των εθνικών μας ευεργετών, αφιερωμένη στην αξία της ευεργεσίας με ομιλητές τους σπουδαίους Έλληνες, τον επιστήμονα και Ακαδημαικό Δημήτρη Νανόπουλο, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Πλάκα για τα 161 χρόνια από το θάνατο του Ευαγγέλη Ζάππα, εθνικού μας ευεργέτη και αγωνιστή του 1821.
Οργάνωσαμε χριστουγεννιάτικες και Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου για 32 ημέρες με πολυποίκιλα δρώμενα και διαδραστικά για μεγάλους και μικρούς.

Αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις και συμμετοχές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων όπως Προσκόπων, Οδηγών, Αhepa Αμερικής κλπ με στόχο, τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή του Ζαππείου και της ιστορίας των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών.

Τέλος αναθέσαμε στον ιστορικό συγγραφέα και Αντιπρόεδρο του συλλόγου μας κ. Ελευθέριο Σκιαδά την εκπόνηση ιστορικής μελέτης και έρευνας για τους Ζάππαίους, που για το σκοπό αυτό ομάδα ερευνητών ταξίδεψε όπου έζησαν ο Ευαγγέλης και Κων Ζάππας και συγκέντρωσαν σημαντικές πληροφορίες, άγνωστες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια μοναδική και εξαιρετική εργασία, η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς στο Σύλλογο. Παραδόθηκε ήδη ο πρώτος τόμος τα Ολύμπια, τα οποία αποκαλύπτουν την ιδεολογία του μεγάλου ευεργέτη. Και θα συνεχίσουμε με 2 ακόμη θεμελιώδεις τόμους που αφορούν το Ζάππειο και τους Ζάππαι. Είμαστε πλέον έτοιμοι για την έκδοση λευκώματος, αρκεί να ευρεθεί η αντίστοιχη οικονομική χορηγία.

IMG_8108

Πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2018, με αφορμή τα 130 χρόνια λειτουργίας του Ζαππείου πραγματοποιήσαμε πανηγυρική εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, όπου φέραμε στο φως άγνωστα στοιχεία, απόρροια εργασιών που διαρκούν πολλά χρόνια και ευελπιστούμε ότι θα έρθει η στιγμή που θα μπορέσουμε οργανωμένα να παραδώσουμε στο κοινό τεκμήρια τα οποία αποτελούν και τον κοινό μας πλούτο.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκτός από ομιλίες και τραγούδια Ελλήνων συνθετών από την σοπράνο Κλεονίκη Δεμίρη και τον πιανίστα Γιώργο Τσοκάνη.

Τον Μάρτιο του 2019 πραγματοποιήσαμε μια μεγαλη γιορτή αθλητισμού, έναν αγώνα προσφοράς, γεμάτο συναισθήματα, έναν αγώνα μπάσκετ φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Σε μία μαγική συνάντηση οι παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές του Ολυμπιακού έπαιξαν με την ομάδα μπάσκετ της Βουλής στο κλειστό γυμναστήριο των Βριλησσίων, για την προβολή και την ενίσχυση δύο ιδρυμάτων που φροντίζουν μεγάλους και παιδιά με ειδικές ανάγκες της ΕΣΤΙΑΣ και της ΠΕΓΚΑΠ.

Στο πνεύμα των Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα, που πέρα από τις ευεργεσίες, συνέβαλαν στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, διοργάνωσαμε τον αγώνα μπάσκετ ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down, που έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου.

Μαζί με τους πολίτες που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία οι πολιτικοί, οι βουλευτές και οι παράγοντες της δημοτικής αρχής έστειλαν από κοινού, σε μία φιλανθρωπική αναμέτρηση γεμάτη συναισθήματα, μηνύματα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, συμβάλοντας στην προσπάθεια του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου, για κινητοποίηση της κοινωνικής ευαισθησίας και άλλων συμπολιτών μας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε στο Ζάππειο είναι ανοικτές στο κοινό, χωρίς αντίτιμο, τηρώντας απόλυτα την επιθυμία του διαθέτη Ευαγγέλη Ζάππα.

Κυρία Χατζηαθανασιάδου ας κλείσουμε αυτή τη συνάντησή μας με κάποιες σκέψεις σας για την κοινωνία των πολιτών και για το ποιό μπορεί να είναι το νόημα και το δίδαγμα του οράματος των εθνικών μας ευεργετών.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το φαίνεσθαι, ο εγωκεντρισμός, επιθυμώ μια κοινωνία πιό ανθρώπινη, πιο αλτρουιστική που να ενδιαφέρεται για τον αδύναμο, το γενικό καλό, αλλά και το περιβάλλον.

Ο ιδεαλισμός, το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα, είναι οι 3 λέξεις που θα ήθελα να κληροδοτήσουμε και να κάνουν βίωμα οι νέοι σήμερα.

Για μένα προσωπικά, αυτό που εισέπραξα όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησής μου με το Ζάππειο και θέλω να μεταφέρω στους αναγνώστες σας ως μήνυμα είναι ότι περισσότερο σήμερα από ποτέ είναι αίτημα, να γνωρίσουμε το ένδοξο παρελθόν μας,να πιστέψουμε πάλι στη δύναμη του ελληνικού πνεύματος και να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα που χάσαμε και να θυμόμαστε πάντα ότι Έλληνες μεταλαμπάδευσαν σε όλο τον κόσμο , το αγωνιστικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα, την ομόνοια, την πνευματική ανάταση, μέσα από τη σωματική υγιή διάπλαση, ότι Έλληνες μεγαλούργησαν παντού και πίσω από καθετί μεγάλο υπάρχει η ελληνική έμπνευση, η ελληνική ψυχή

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» στο τεύχος της 02/05/2019