Aκολουθήστε μας

Ανακαλύψτε τα μυστικά του Ζαππείου!

Για τα μυστικά αλλά και τους φίλους του Ζαππείου μας μιλά η καθ’ ύλην αρμόδια κ. Φαίνη Χατζηαθανασιάδου που είναι από το 2006 πρόεδρος των Φίλων του Ζαππείου και υποψήφια βουλευτής…

Η αρμόδια κ. Φαίνη Χατζηαθανασιάδου που είναι από το 2006 πρόεδρος των Φίλων του Ζαππείου μεταξύ άλλων καθιέρωσε τον πρωτοποριακό θεσμό αναδοχής σε φυτά, δένδρα, παγκάκια και πέτυχε με δωρεές να αντικατασταθούν τα παγκάκια του Ζαππείου κήπου καθώς και πλήθος δένδρων και φυτών. Πρόκειται για μια έκταση 120 στρεμμάτων με 8.500 φυτά, 15 στρέμματα γκαζόν και 400 παγκάκια.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του Συλλόγου;

«Οι Φίλοι του Ζαππείου είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε για να συνδράμει στο έργο της επιτροπής Ολυμπίων και κληροδοτημάτων δηλαδή του ΝΠΔΔ που διοικεί και διαχειρίζεται την κληροδοτηθείσα περιουσία σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα και το νόμο, γιατί όπου η κρατική μέριμνα δεν επαρκεί, η ιδιωτική πρωτοβουλία τη συμπληρώνει. Γεννήθηκε λοιπόν από την αγάπη μας για τον υπέροχο αυτό ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, του μοναδικού δημιουργήματος σπουδαίας αρμονίας, τέχνης και φυσικού κάλλους που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, του Ελληνισμού και του Ολυμπισμού. Οι ανάγκες που διαπιστώσαμε ότι έχει με την ενασχόληση μας εδώ έγιναν σκοποί μας».

Πως μπορεί να γίνει μέλος και να προσφέρει βοήθεια ο απλός πολίτης:

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που επιθυμεί να γίνει μέλος είναι να απευθυνθεί στο σύλλογο και να κάνει αίτηση εγγραφής ως μέλος. Σύμφωνα με το καταστατικό. αφού εκλεγεί, γίνεται τακτικό μέλος και έχει διάφορες υποχρεώσεις π.χ. να παρίσταται στις γενικές συνελεύσεις, όταν καλείται αυτή της ετήσιας συνδρομής».

Εσείς πώς ασχοληθήκατε με το Ζάππειο;

Ο σύλλογος γεννήθηκε από την αγάπη για τον υπέροχο αυτό ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, του μοναδικού αυτού δημιουργήματος σπουδαίας αρμονίας και τέχνης… Συμμετείχα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων από το Μάιο του 2004 έως το 2008. Μαζί με άλλα μέλη ιδρύσαμε το σύλλογο «Οι Φίλοι του Ζαππείου», του οποίου είμαι εκλεγμένη πρόεδρος με σκοπό τη διάδοση των πτυχών της ιστορίας του Ζαππείου και για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των σπουδαίων ευεργετών, ευγνωμονώντας τους για τον πνεύμονα ζωής που μας κληροδότησαν. Ιδρυτικά μέλη υπήρξαν επιφανείς προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρω την τότε υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον τ. υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, τους απογόνους των Ζαππαίων, αείμνηστους Μαίρη Ζάππα, Γεώργιο Μπαμίχα, τον επ. πρ. Αρείου Πάγου Σ. Ματθία, τον τ.πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ιωάννης Δομάγερ, τον αρχιτέκτωνα Νίκο Ρουσέα, αλλά και στενούς συνεργάτες από τότε έως σημερα όπως ο τ. αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, γεν. διευθυντής της εφημερίδος Εστίας, Ελευθέριος Σκιαδάς. Το αίσθημα προσφοράς, η ευαισθησία για τα κοινά και κυρίως η αγάπη για το Ζάππειο και τους κήπους του, που ένιωθα από παιδί, νομίζω ότι ήταν τα ισχυρά κίνητρα για την απόφασή μου.

Ποιος είναι ο σκοπός του Συλλόγου;

«Η ανάδειξη της Ζαππείου περιοχής (Ζάππειο Μέγαρο – περιβάλλων κήπος — Λόφος Αρδηττού και Άγρας) ως ιστορικού χώρου. Ακόμη η προβολή της περιοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κι η αναβίωση πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων στο χώρο του Ζαππείου. Η διατήρηση της μνήμης των εθνικών ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα και η γνωριμία τους στη νέα γενιά διαφωτίζοντας τη για την προσωπικότητα και τη συμβολή των μεγάλων αυτών οραματιστών στην ανάπτυξη της χώρας και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η επιθυμία του διαθέτη ήταν το Ζάππειο να είναι ανοικτό και να ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το αγαπάμε όπως αγαπάμε το σπίτι μας για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ανέπαφο στο χρόνο.

Συναισθανόμενοι την ανάγκη αυτή και με κίνητρο την αγάπη μας για το Ζάππειο, αλλά και για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των σπουδαίων αυτών ευεργετών, ευγνωμονώντας τους για τον πνεύμονα ζωής που μας κληροδότησαν, ιδρύσαμε το σύλλογο Φίλων του Ζαππείου, ώστε να προσπελάσουμε τις ανασταλτικές πολλές φορές συνθήκες και στενωπούς που δημιουργεί o κρατικός μηχανισμός για να αυτοπροφυλαχθεί.

Αλήθεια, από που αντλούνται οι πόροι σας;

«Κυρίως από συνδρομές μελών και μικρές δωρεές και στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε δωρητές και χορηγούς να προσφέρουν τον οβολό τους στο έργο μας»

Γιατί το Ζάππειο έχει ανάγκη από… φίλους;

«Το Ζάππειο έχει, είχε και θα έχει πάντα φίλους, εμείς απλώς σκεφτήκαμε να τους συνενώσουμε σε μια οργανωμένη αντίληψη για το χώρο, την ιστορία και το περιβάλλον».

Νέοι στην ηλικία άνθρωποι είναι πρόθυμοι; Έρχονται να βοηθήσουν;

«Ναι, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ανάγκη για προσφορά, ώστε να ξανακουστεί από τα χείλη των νεοτέρων το παλιό ωραίο τραγούδι «στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα κι απάντησα μια νέα ξανθομαλλούσα»…»!

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του Ζαππείου; Πώς θα θέλατε να το δείτε;

 «Οραματίζομαι ένα χώρο που να σφύζει από παιδικές φωνές, ερωτευμένους νέους, ποδηλάτες, γαληνεμένες φυσιογνωμίες γερόντων, ποιητές περιπατητές κτλ., ένα χώρο γεμάτο γλυπτά και υπαίθριες ορχήστρες»!

 

Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου

Είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπούς του την ενεργό συνδρομή στο έργο της Επιτροπής Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων, την προβολή της Ζαππείου περιοχής, τη διατήρηση μνήμης κ την ανάδειξη της λαμπρής προσωπικότητας των Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα.

Ποια είναι η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου θα είναι υποψήφια βουλευτής Βορείου τομέα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στις Σέρρες και ζει στο Ψυχικό. Είναι μητέρα του Παρμενίωνα (Ίωνα) Τζίφρα, μεταπτυχιακού φοιτητή Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αναδείχθηκε μέσα από τη βάση των μελών της Νέας Δημοκρατίας, αφού διετέλεσε από τις πιό πετυχημένες πανελλαδικά εκλεγμένες προέδρους Τοπικής (2016-2018) και ακολούθως Νομαρχιακής Οργάνωσης. (2018-2019).

Προέρχεται από τον επιχειρηματικό χώρο, αφού η οικογένεια της ίδρυσε την πρώτη μονάδα επεξεργασίας-τυποποίησης ρυζιού στην Ελλάδα, με την επωνυμία “Μάγειρος”. Δραστηριοποιήθηκε ανεξάρτητα από την οικογενειακή βιομηχανία στο χρηματοοικονομικό χώρο με την ίδρυση και οργάνωση παραρτημάτων ΑΕΛΔΕ χρηματιστηριακών συναλλαγών. Σήμερα είναι νομική σύμβουλος εταιριών. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζάππειο Μέγαρο) (2004-2008). Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη προγράμματος αντιμετώπισης νομικών θεμάτων αστέγων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων (2008-2010). Έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση με τη συμμετοχή της σε οργανώσεις πολιτιστικών και φιλανθρωπικών  σκοπών.

Είναι από το 2006 πρόεδρος των Φίλων του Ζαππείου, όπου μεταξύ άλλων καθιέρωσε τον πρωτοποριακό θεσμό αναδοχής σε φυτά,δένδρα,παγκάκια και πέτυχε με δωρεές να αντικατασταθούν τα παγκάκια του Ζαππείου κήπου καθώς και πλήθος δένδρων και φυτών.Είναι ιδρύτρια και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου “Μητέρες στο 2000”, όπου και επιτέλεσε πλούσιο έργο υπέρ αδύναμων μητέρων και μονογονεικών οικογενειών, για το οποίο τιμήθηκε από το Σεβασμιώτατο Σερρών.  Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Ταμείου Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών (2002-2005). Είναι αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ψυχικού και εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών στο Τμήμα Παραρτημάτων Λυκείου Ελληνίδων ( 2013-σήμερα).