Aκολουθήστε μας

Εκπροσώπηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην εκδήλωση «Από το Λονδίνο στο Μεσολόγγι και πίσω: Απόηχοι αιώνων ταξιδιών» του παραρτήματος του Hellenic Foundation for Culture UK στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με χαρά παραβρέθηκα στην εκδήλωση του παραρτήματος του Hellenic Foundation for Culture UK, στο King’s College London, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Hellenic Foundation for Culture, τον πρόεδρο Νίκος Κούκης και τα μέλη του Δ.Σ.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα, 200 χρόνια από το θάνατό του στο Μεσολόγγι.

Έχουν περάσει πάνω απο 200 χρόνια από το 1821, τον θυσιαστικό Αγώνα των προγόνων μας, οι οποίοι επί 400 χρόνια σκλαβιάς διατήρησαν τις πολιτιστικές τους αναφορές και τη χριστιανική τους πίστη.

Ο εθνικός μας Αγώνας έγινε πανευρωπαϊκό σύμβολο και βρήκε συμπαραστάτες χιλιάδες Φιλέλληνες, οι οποίοι συνετέλεσαν, μαζί με την αντοχή των Ελλήνων, στην απελευθέρωση.

Ο λόρδος Βυρων, ένας σπουδαίος Φιλλέληνας, ποιητής, ευγενής, μια εμβληματική φυσιογνωμια της εποχής έδωσε το δικό του αγώνα προς την κατεύθυνση αυτή.

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Ν. Κούκη και το ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μετέφερα την ευχαρίστησή μας για την πρωτοβουλία του παραρτήματος στο Ηνωμένο Βσίλειο και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Kings College να διοργανώσουν την σημαντική αυτή εκδήλωση 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος μάλιστα γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου.

Ήταν τιμητική η παρουσία του απόγονου, του Λόρδου Βύρωνα, μέλους της Βουλής των Λόρδων, barrister, Robert James Byron, 13th Baron Byron, καθώς και του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Γιάννη Τσαούση.

Ομιλητές η καθηγήτρια και υπεύθυνη του Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Kings College, Gonda Van Steen και ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας, Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Roderick Beaton.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στην υπεύθυνη του παραρτήματος Κυριακή Μήτσου, και τους Έλληνες του Λονδίνου, εκ Μεσολογγίου να συνδέσουν την γενέτειρα τους το Μεσολόγγι, την οποία παρουσίασαν σε ντοκιμαντέρ, με το Λόρδο Βύρωνα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή σε νεαρά ηλικία, από υψηλό πυρετό.

Εύχομαι η εκδήλωση αυτή να είναι η απαρχή εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή της ιστορίας, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και εμείς ως μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θα συνεχίσουμε να συμπράττουμε και να ενισχύουμε αυτές τις πρωτοβουλίες του παραρτήματος, εφόσον προωθούν την ελληνική γλώσσα.